I sportens universum gömmer sig en guldgruva av framgångsrika ledare. Att bygga starka team med betoning på hjärta och hjärna blir, likt idrottens värld, allt mer förekommande i näringslivet. People Experience har träffat Rikard Grip, generalsekreterare för Svenska Skidskytteförbundet, för att prata om att våga se förbi standardiserade mål och hårda värden – och istället prioritera individen bakom prestationen.
Rikard har en lång karriär som ledare inom svensk elitidrott och en meritlista som är få förunnat. Med nio års erfarenhet som förbundskapten och landslagschef för svenska landslaget i längdskidor, och en kort session som ansvarig för OS-förberedelser hos Sveriges Kommitté (SOK), axlar han nu rollen som generalsekreterare för skidskytteförbundet. Att Rikard gång på gång lyckats med konststycket att bygga starka team är inte svårt att förstå.
– Precis som för många andra började min idrottsresa som barn. Jag har alltid brunnit för idrott i alla dess former. Jag hade förmånen att börja på ett skidgymnasium femtio mil hemifrån och efter fyra års studier fick jag möjligheten att bo kvar för att vara hjälptränare. Med åren växte mitt ansvar och jag la mer fokus på eleverna som gick i skolan. Efter att jobbat i nio år på skolan fick jag frågan om att arbeta med OS i Vancouver för längdlaget och därefter med damlandslaget – på den vägen är det. När det kommer till mitt ledarskap har jag aldrig haft en utstakad målbild utan snarare fokuserat på att vara i nuet och utgått från här och nu, resten får visa sig.
Under Rikards karriär har han framgångsrikt coachat flertalet svenska längdåkare till trettiofem OS- och VM-medaljer samt varit delaktig i över trehundra pallplatser i världscupsammanhang. Som om det inte vore nog så fick han 2015 den ärofyllda utmärkelsen Årets Ledare på idrottsgalan. På frågan om vad framgångsreceptet för ett starkt ledarskap är, svarar han:
– Min främsta prioritet som ledare är att få alla i verksamheten att känna sig betydelsefulla utifrån respektives roll. Alla har olika roller i ett lag, precis som i en organisation, och samtliga roller är betydande för slutresultatet. Utöver det är jag en närvarande ledare. Jag arbetar ur ett humanistiskt perspektiv vilket innebär att jag förmedlar grundtrygghet för gruppen och helheten. Det ska inte underskattas i högpresterande team.
Vidare berättar Rikard en anekdot från 2018 när det vankades OS i Sydkorea:
– Vi hade en medarbetare på kansliet som skötte all logistik och bokade flygbiljetter. För mig hade hon en lika stor betydelse och avgörande roll för våra prestationer i OS. Jag vågar påstå att om hon inte tagit sina arbetsuppgifter på allvar och genomfört dem med stort engagemang så hade heller inte våra tävlingsresultat varit lika bra.
Styrkan i att inte peta i detaljer
Ledare som delegerar och våga släppa på kontrollen är en sällsynt art enligt många – och Rikard är en av dem. Han berättar att det handlar om att hitta balansen mellan att uppfattas som engagerad och nyfiken utan att påverka på en detaljnivå.
– Med åren har jag lärt mig att våga ta ett halvt steg tillbaka och se på situationen ur ett helikopterperspektiv. Det är extremt utmanande men även modigt att låta andra stå i fokus. Det handlar om att ge förtroende och uppmuntra individen till att växa i sin roll. Först då kommer verksamheten utvecklas framåt och det är ett recept på att du som ledare gör något gott för organisationen. Åter igen, i grunden är det allra viktigaste att se medarbetarna och bry sig om dem.
Han fortsätter:
– För mig är det mycket viktigt att värna om alla och visa att jag har tid för varje individ. Det är en självklarhet för mig att fråga hur atleterna mår på riktigt och inte enbart vara intresserad ur ett idrottsperspektiv. Det finns betydligt fler aspekter att ta hänsyn till såsom vardag och familjeliv. Jag har lärt mig att se människan bakom prestationen. Många gånger behöver det inte vara mer komplicerat än att titta in på kontoret och säga hej, istället för att bara stressat rusa förbi.
Att snegla på sportens värld
Gång på gång har svenskt elitidrott visat att de är fenomenala på att bygga team i världsklass. Något som näringslivet med fördel kan ta efter både en och två gånger.
– I det stora hela handlar det om en passion. Det är en ynnest att få arbeta med elitidrott och vi gör det med både hjärta och en stor dos engagemang. Det går även att applicera på näringslivet. Merparten av dagens företag drivs av hårda värden som pengar och data. På så sätt glöms ofta människan bakom siffrorna bort. Det är en värdefull påminnelse att som ledare våga prioritera mjuka värden för att nå önskade resultat.
Samtalet med Rikard efterlämnar en känsla av värme och ödmjukhet. Att våga leda utan att peka med hela handen och att se människan bakom prestationen är ett framgångsrecept som låter lika självklart som det i själva verket är.
– Det ena utesluter inte det andra. Min vision framåt är att fortsätta vara en handlingskraftig och beslutsam ledare. Det i kombination med att alltid sätta människan i främsta rummet, och uppmuntra till passion och engagemang, när det kommer till att bygga starka organisationer. Att skapa trygghet öppnar dörren till en framgångsrik framtid.