Framtidens HR går hand i hand med tech

Internet, digitaliseringen och innovativ teknik har gått från outforskade fenomen till självklara hygienfaktorer. Idag törstar näringslivet ständigt efter nya teknologier i hopp om att driva affären framåt. Joakim Karlsson, Head of HR Tech Lab på PwC Sverige, är ett typexempel på när HR i kombination med tech skapar slående resultat. I ett samtal med People Experience berättar han om inträdet av tech i HR-världen – och varför det är här för att stanna.

Joakims karriär skvallrar inte bara om en gedigen kompetens inom HR utan även om ett brinnande intresse för framtiden. Idag axlar han rollen som Head of HR Tech Lab på PwC Sverige. En roll som är unik i sitt slag där han, tillsammans med en grupp framåtlutande kollegor, bygger prototyper och experimenterar med nya framväxande tekniker. Allt för att ständigt utveckla och sammanlänka tech med HR. 

– Rollen som Head of HR Tech Lab är faktiskt mitt eget initiativ. 2016 jobbade jag som rekryterare på PwC Sverige och i samma veva etablerade PwC en 2020-vision om att bli mer digitala mot både kunder och anställda. Det fick mig att spinna vidare på hur vi kunde implementera tech även inom HR så jag skrev ett business case där jag föreslog en helt ny roll som Head of HR Tech Lab. Jag bjöd vår HR-direktör på lunch och pitchade idén som gick hem. Jag fick ett år på mig att skapa värde, sedan dess har rollen och mitt arbete vuxit sig allt större för var dag. 

PwC är Sveriges ledande företag inom revision, skatterådgivning och verksamhetsutveckling. Med trettiotre kontor runt om i landet är det inte svårt att räkna ut betydelsen av en öppensinnad ledningsgrupp med ett öra mot HR-rälsen. Next Generation Advisory Board och Global Next Generation Forum är två exempel på hur PwC lyfter in insikter från medarbetarna till bolagets ledare – och Joakim är en av de handplockade. 

– De båda nätverken har ungefär samma syfte: att stötta ledningsgruppen, ge nya perspektiv hämtat från de operativa i organisationen och utmana arbetet framåt. Next Generation Advisory Board verkar lokalt i Sverige och Global Next Generation spänner över hela världen med femtiofem representanter. I min grupp är vi allt från en skattejurist i Pakistan till en HR-person, som mig, i Sverige. Enligt mig välkomnas våra inspel ofta med öppen famn och implementeras i verksamheten på sikt. 

HR Tech Lab

Ett alldeles eget laboratorium ämnat för att utforska nya trender, tekniker och innovationer är få förunnat. Att dessutom få fria händer att sätta verken i rullning kan för många låta som en nervkittlande arbetsuppgift. På frågan om hur en vanlig dag i Joakims Tech Lab ser ut, svarar han:

– Det må låta klyschigt men ingen dag är den andra lik. Ofta börjar morgonen med att jag har kommit över någon spännande nyhet kvällen innan. När jag kommer in till labbet så sätter jag på mig vårt VR-headset för att kartlägga nya spel eller program. Därefter ser jag till att få ner mina framtidsspaningar i textform.

Han fortsätter:

– Framåt lunch dyker jag ofta in i leverantörsmöten. Just nu exploderar marknaden för HR-tech och flertalet aktörer lockar med chatbots, VR-lösningar och innovativa lönesystem. Det ska sägas att mycket tid går åt till att träffa potentiella samarbetspartners för att utvärdera hur deras tjänster kan passa PwC Sverige. Därefter går ofta resten av dagen till att prata inför folk, internt som externt, om Tech Lab och vad som gått mer eller mindre bra genom åren. 

Vidare berättar Joakim om vikten av att koka ner trender till konkreta pilotprojekt som sedan säljs in till ledningsgruppen. Vägen från idé till slutprodukt kan ibland vara lång att vandra – och det är inte alltid det går som tänkt.

– Det tåls att sägas att väldigt mycket även gått dåligt. Jag skulle gissa på att nio av tio projekt ofta inte går i lås och jag brukar lite skämtsamt säga att det är som att kasta skit på en vägg för att se vad som fastnar. Eye tracking, som möjliggör att styra datorn med ögonen, är ett projekt från 2016 som inte gick som planerat. Vi på PwC Sverige ville skapa mer inkluderande teknik för personer med funktionsvariationer. Efter bara någon dag visade det sig att projektet var svårt att genomföra. Merparten av testpiloterna fick spänningshuvudvärk då de fokuserade alldeles för intensivt på skärmen i tron om att träffa specifika punkter med ögat. Tiden var inte mogen då, idag hade det kanske gått bättre.

Inträdet av tech i HR-världen

PwC anställer hundratals personer per år i Sverige vilket gör den digitala avtalsformen nödvändig. Ett av de första stegen som bolaget tog mot att förena innovativ teknik med HR var att gå över till e-signaturer på avtal – och idag stöttar digitaliseringen HR i flera led. 

– Under 2017 byggde vi en chatbot på vår hemsida. På så sätt kunde jobbsökande enkelt få svar på frågor kring kultur, värderingar, dresscode eller andra funderingar. Vi såg även till att integrera boten i vårt rekryteringsverktyg vilket gjorde det möjligt att föreslå lediga tjänster anpassat efter var personen befann sig. Dessutom kunde vi samla in vanliga frågor från de jobbsökande och utkristallisera de mest förekommande ämnena. Det i sin tur ledde till att vi på HR kunde ta databaserade beslut men även arbeta mer träffsäkert kring employer branding. 

PwC arbetar ständigt efter fem värdeord, varav ett är att visa omsorg. Något som varit högaktuellt under det gångna året. 

– Vi arbetar på ett projekt tillsammans med vår wellbeing-ansvarig. Med hjälp av en liten adapter som fästs på bröstet kan vi avläsa hjärtfrekvensvariabiliteten hos våra medarbetare. Syftet med projektet är att undersöka vad som gör våra medarbetare stressade, tillfredsställda och återhämtade. Exempelvis kan vi se att en del blir stressade över vissa typer av möten medan andra varvar ner om de äter lunch utomhus eller tar en eftermiddagspromenad. Många gånger säger vi en sak men känner en annan, med hjälp av teknologin har vi kunnat utläsa den mentala hälsan på riktigt. Det här har varit ett sätt för oss att förena HR med ny teknik och i tid identifiera individer som är nära på att gå in i väggen. 

Den nya tidens aktivism

Det är tydligt att HR och tech är en svårslagen kombination. Joakim berättar vidare om tron på att arbeta mer med VR framöver, särskilt i dagens samhälle.

– Framöver kommer desto fler att arbeta hemifrån, allt från några dagar i veckan till helt och hållet. Personligen tror jag mycket på att anpassa situationen till individen. VR är en viktig del som möjliggör fysiska möten i en digital värld och något vi kommer fortsätta undersöka och laborera med. 

Joakim är en People Pioneer som tänker framåt och uppåt, med hjärtat i teknikens universum. Samtalet rundas av med en spännande framtidsspaning i spåren av Greta Thunberg:

– Vi går mot en framtid där Employee Activism tar en allt mer självklar plats i näringslivet. När en medarbetare startar en rörelse inom organisationen och får momentum i sina åsikter så är det viktigt för företaget att vara lyhört. Den yngre generationen, med Greta Thunberg som tydligt exempel på hur makt och inflytande kan omfördelas, ser det som en självklarhet att ta kontakt direkt med ledningsgruppen för att framföra sin kritik. Detta till skillnad från tidigare generationer som först tar kontakt med den närmsta chefen som sedan tar dialogen vidare högre upp. Nu generaliserar jag, men det är tydligt att dagens medarbetare står upp för sig själv, förväntar sig transparenta dialoger och konkreta åtgärder.